0

A növényvédelem a környezetkímélő eljárások felé orientálódik

2024-02-26 14:43

Szakmai információk a krizantémtermesztők számára.

Hosszú évek óta hagyomány, hogy a magyarországi Kővári Krizantém Kertészeti Kft. a krizantém szezon lezajlása után novemberben szakmai napra - tanácskozásra hívja meg a krizantém termelőket a szigetszentmiklósi Flóra Hungária előadótermébe. 

Dr. Lammel Kálmánné talajerőtani szakértő (Florachem Kft.) arra hívta fel a termesztők figyelmét, hogy ne gyógyítsanak, hanem előzzék meg a bajt. Ültetés előtt legfontosabb a talajvizsgálat, de rendkívül fontos az öntözővíz minősége is. A vágott krizantémnál a talajmintából meg lehet állapítani, hogy négyzetméterenként mennyi és milyen tápanyagot kell az ágyásba juttatni ültetés előtt. Például a ventilált kénpor olcsó és az egyik leghatásosabb szer a talaj savanyítására, de ha ültetés előtt a talajba dolgozzuk, akkor jó ideig a tripszeket is távol tartja. Ültetés után is lehet alkalmazni. Be kell vele porozni az állományt és az egész fóliasátrat, majd 2-3 napig nem öntözzük. Elűzi nem csak a tripszeket, de az atkákat is. A növénynek pedig nem árt.

Ha szerves trágyát akarunk az ültetés előtt bedolgozni, akkor érdemes abból is több helyről mintát venni és kivizsgáltatni azt.

Cserepes krizantém ültetéshez csakis darabosabb, szellősebb kész kész földkeveréket vásároljunk. A cserepezés előtt javasolta, hogy a komposzthoz adjunk 1 kg darált szuperfoszfátot és 1 kg stukatór gipszet köbméterenként. A szuperfoszfátból a növény rögtön megkapja a foszfort, a gipszből pedig a kálciumot. Ez a két anyag a gyökérképződés legfontosabb anyaga. Sokkal effektívebb és olcsóbb, mint a 10-52-10 összetételű starter műtrágya. Ha ezt így használják meglátják, hogy 10-12 nap múlva a cserép belseje gyönyörűen át van szőve vastag fehér gyökerekkel - mondta a szakember. A két említett anyaghoz lehet még keverni burkolt lassú lebomlású műtrágyát (pl.:Osmocote).

Nagyon fontos, hogy nem ültetünk száraz talajba! A száraz talaj kiszippantja a palántából a nedvességet és lehet, hogy a növény is befejezte az életét. 

Gyakori hiba a termesztők körében a mélyültetés. A palántákat mindig úgy ültetjük, hogy a földlabdájuk 1 cm-rel a föld felszíne felett legyen. 

Téves felfogás, hogy a krizantémot az utolsó 1-2 hétben már nem kell tápoldatozni, hiszen már "kész van". Az utlsó pillanatig, egészen a vágásig szüksége van tápanyagokra. 

A kalcium fontos szerepére is felhívta a figyelmet. Ebből az elmeből háromszor annyi kell, mint a káliumból. Ha megfelelő a kálcium-ellátás, akkor nem fog hullani a virágszirom vágáskor.

Dr. Lammel Kálmánné

Cookie beállítások
Kosár tartalma
Tovább a kosárhoz